Tinnitus
og hypnose

Tinnitus (øresusen eller hyletone)

Hvad er tinnitus?

Tinnitus er en fysisk øreskade. Den tinnitus ramte føler sig generet af en hyletone eller støj, selvom der ikke kommer nogen lyd ind i øret udefra. Den lyd, der høres kan være meget forskellig fra person til person. Det er en ganske hyppig tilstand. Cirka 16 % af alle voksne har tinnitus. Af den gruppe, der har konstant eller næsten konstant tinnitus, har omkring 6% en meget kraftig tinnitus.

Hovedparten af dem, der har tinnitus, har ingen eller kun få gener heraf. Man kan altså sagtens have tinnitus uden at have gener af lyden. Man kan selvfølgelig forebygge tinnitus ved at bruge ørepropper eller undgå kraftigt lydtryk. Arbejdstilsynet og (DMF) Dansk Musiker Forbund anbefaler, at undgå lydtryk over 85 db i længere tid i døgnet. Det som sker er, at lydbølgerne kan blive så kraftige, at de vil knække de små fimrehår som sidder længst inde i øret. Resultatet deraf er støj eller hyletone for øret. Man kan sagtens have op til flere hyletoner.

 

Kan hypnose hjælpe en af med tinnitus?

Nej, hypnose kan ikke hjælpe dig af med tonerne direkte, da der er tale om en fysiske lidelse. *Hypnosen kan dog hjælpe dig til at kunne leve med tinnitusen ved at vende opmærksomheden hen på noget andet. Mange mennesker falder hurtigere i søvn, hvis de har noget musik at lytte til. Ved at lytte til musikken bruger man en anden del af hjernen, som beroliger en og fortæller underbevidstheden, at man kan slappe af. Hvis man lider af tinnitus, kan man endda komme så langt, at man ikke registrerer støjen. *Det samme center i hjernen bliver påvirket under hypnosen, så man vil opfatte støjen på en anden måde. Man kan være mere modtagelig for tinnitus under pres eller stress. Mange musikere kender til problemet, og i værste fald må de opgive karrieren.

Jeg har gennem min tid som hypnotisør hjulpet mange med tinnitus problemer. Som sagt kan man ikke fjerne tonen, men man kan hjælpe klienten til at kunne leve med den.

 

*Vi understreger at hypnose og behandlinger ikke garanterer bedring af tinnitus, og at resultaterne kan variere fra person til person.

31 65 84 33